Tuesday, December 11, 2012

ဆန္စပါးမွာလည္း အဆိပ္နွင့္

Posted by drmyochit Tuesday, December 11, 2012, under | No comments


ကမၻာ တစ္ဝွန္း အဓိကအစား အစာျဖစ္ေသာ ဆန္ကို ေဘးအကင္း ဆံုး၊ ေၾကညက္ လြယ္ေသာ အာဟာရ ျပည့္ အစား အစာ တစ္ခုအျဖစ္ မွတ္ယူ ထားၾကသည္။ ဂလူတင္ အေစးဓါတ္ နွင့္ဂံ်ဳ တို့ကို အစာေျခ စနစ္မွ လက္မခံနိုင္ သူမ်ား အတြက္ ဆန္သည္ အစားထိုး အာဟာရ တစ္ခုျဖစ္ျပီး celiac disease ကဲ့သို့ေရာဂါ ရိွသူမ်ား အတြက္ အဓိက အစား အစာလည္း ျဖစ္သည္။ သို့ေသာ္ လတ္တေလာေတြ့ ရိွခ်က္မ်ား အရဆန္တြင္ အဆိပ္ဓါတ္ တစ္ခုျဖစ္ သည့္ အာဆင္း နစ္ပါဝင္ေနေျကာင္း သိရသည္။ 


အေမရိကန္ အစိုးရ က်န္းမာေရး အခ်က္ အလက္ မ်ားရိွ စားသံုးသူ အစီရင္ ခံစာတြင္ ဆန္စား သံုးသူ မ်ား၌ မစားသူ မ်ားထက္ အာဆင္းနစ္ ပမာဏ ၄၄ ရာနႈန္း မ်ားျပားေန သည္ကိုေတြ့ရ သည္။ အာရွ နြယ္ဖြားမ်ား၊ မကၠဆီကို နြယ္ဖြားမ်ားတြင္ အာဆင္းနစ္ဓါတ္ လြန္ကဲေနသည္ကို ေတြ့ရိွရသည္။ ဥေရာပ အစားအစာ ကြပ္ကဲေရးဌာန ၏ ေလ့လာမႈတြင္ ဆန္အပါအဝင္နံွစား ပင္အမို်းအစား အာဟာရမ်ား၌ အာ ဆင္းနစ္ဓါတ္ လြန္ကဲေနသည္ကိုေတြ့ရ သည္။ စပါးပင္သည္အျခားသီးပင္စား ပင္မ်ားထက္ ေျမဆီလႊာမွအာဆင္းနစ္ ဓါတ္ ကိုပိုမိုစုပ္ယူသည္။ ေရလႊမ္း၍ စိုက္ပို်းရေသာ သီးပင္စားပင္မ်ားတြင္ အပါအဝင္ျဖစ္သည့္ စပါးပင္ သည္အာ ဆင္းနစ္ဓါတ္ကို အျမစ္မွစုပ္ယူျပီး ဆန္ေစ့မ်ားတြင္သိုေလွာင္ထားသည္။ အေမရိကန္ အစားအေသာက္ နွင့္ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရးဌာန(FDA)က အိနိၵယနိုင္ငံမွတင္သြင္းေသာ ဆန္အ မ်ိဳးသံုးဆယ္ ေက်ာ္တြင္ အာဆင္းနစ္ ဓါတ္ပါဝင္ေနသည္ကိုေတြ့ရိွခဲ့သည္။ FDA သည္ ကမၻာအနံွ့ မွတင္ပို့လာ ေသာဆန္ အမ်ိဳးအစား၁၂ဝဝနီးပါးခန့္ စစ္ေဆးလ်က္ရိွျပီး၂ဝ၁၂ခုနွစ္ကုန္တြင္ အစီရင္ခံစာ ထုတ္ျပန္မည္ျဖစ္သည္။

     အာဆင္းနစ္သည္ ကင္ဆာျဖစ္ ေစသည့္ဓါတ္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ျပီး ကေလး ငယ္မ်ား၌ အသက္ၾကီး လာသည့္ အခါ ေနာက္ဆက္တဲြက်န္းမာေရးျပႆနာ မ်ား ၾကံုေတြ့ရေစသည္။ ကိုယ္တြင္း အာ ဆင္းနစ္ဓါတ္ ၾကာရွည္ လြန္ကဲေန ပါက အေရျပား၊ ဆီးအိမ္နွင့္ အဆုတ္ ကင္ဆာမ်ားျဖစ္တတ္ျပီး နွလံုး ေရာဂါ မ်ား လည္း ခံစား ရနိုင္သည္။ အာဆင္း နစ္ဓါတ္မ်ားလြန္ကဲစြာ ရွူရိႈက္ မိပါက လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း၊ အဆုတ္ထိခိုုက္ ျခင္း တို့ျဖစ္တတ္သည္။ အာဆင္းနစ္ ဓါတ္အနည္းငယ္ကို ၾကာရွည္စားသံုး ျခင္း၊ ရွူရိႈက္ျခင္း ျပဳလုပ္ပါက အေရ ျပားနက္ ေမွာင္လာျခင္း၊ လက္ဖဝါး၊ ေျခဖဝါးနွင့္ရင္ပိုင္းတြင္ၾကြက္နို့၊အသား မာမ်ား ျဖစ္လာျခင္း တို့ၾကံဳရ တတ္သည္။ ကေလးငယ္မ်ား အာဆင္းနစ္ဓါတ္ နွင့္ျကာရွည္ထိေတြ့ပါက အိုင္က်ဴနိမ့္ တတ္သည္ကိုလည္း ေတြ့ရိွရသည္။

    ဆန္လံုးညိုတြင္ ဆန္ျဖဴထက္ အာဆင္းနစ္ပမာဏပိုမ်ားသည္။ ဆန္ ၾကမ္းကို ဆန္ေခ်ာျဖစ္ေအာင္ ကိ်တ္ ခြ်တ္ျခင္းျဖင့္အေပၚယံအလႊာမ်ားဖယ္ ရွားပစ္ျပီး အာဆင္းနစ္ပါဝင္မႈ ေလွ်ာ့ ခ်နိုင္သည္။ ဆန္ဖြတ္ရာမွထြက္ လာသည့္ ဖဲြနု၏အာဆင္းနစ္ပမာဏ သည္ ဆန္ျကမ္းေစ့မ်ားတြင္ ေတြ့ရ သည့္ အာဆင္းနစ္ ပမာဏထက္ ၁ဝဆမွ အဆ၂ဝအထိပိုမ်ားသည္ကိုေတြ့ရသည္။ မည္သို့ပင္ျဖစ္ေစဆန္သည္ အဓိက အစားအစာျဖစ္ ေသာေၾကာင့္ အစားအေသာက္ပံုစံ ေျပာင္းလဲပစ္ဖို့ ဆံုးျဖတ္ခ်က္ခ်ရန္ ေစာေသး၏။ အေမရိကန္ FDA ကလည္းအစား အေသာက္ပံုစံေျပာင္းလဲပစ္ရန္ ညႊန္ ၾကား ခ်က ္ မထုတ္ျပန္ေသးေပ။ အထက္ပါ ေတြ့ရိွခ်က္မ်ားအရ စားသံုး သူမ်ားအေနနွင့္ အာဟာရေကာင္းစြာ ရရိွရန္၊ အစားအစာတစ္ခုခုေၾကာင့္ ေနာက္ဆက္တဲြဆိုးကို်း မ်ားခံစားရ ျခင္းမွ ေလွ်ာ့ခ်နိုင္ရန္ နံွစားပင္မ်ိဳးစံု သမမွ်တစြာပါဝင္ေသာ အစားအစာ ကိုေရြးခ်ယ္စားသံုးသင့္ေၾကာင္း သု ေတသီမ်ားက တိုက္တြန္းထားသည္။

0 comments:

Post a Comment

Tags

Labels

ေနာက္ဆံုးရ သတင္းမ်ား

Blog Archive

Blog Archive

ဆက္သြယ္ေပးပို႕ရန္

drmyochit72@gmail.com သို႕ ဆက္သြယ္ေပးပို႕ႏိုင္ပါသည္

ရွာေဖြရန္