အသီးမွာ သရက္ ဆိုတဲ့အတိုင္း အသားမ်ားၿပီး
အရသာ အလြန္ ေကာင္းမြန္သည့္ သရက္သီး၏ အဂၤလိပ္ အမည္မွာ Mango ျဖစ္ၿပီး၊ ႐ုကၡေဗဒ အမည္မွာ
Mangifera L ဟုေခၚတြင္ၿပီး မ်ိဳးရင့္ Anacardiaceae ထဲတြင္ ပါဝင္ ပါတယ္။
သရက္သီးသည္ အပူပိုင္း ေဒသမွာ စိုက္ပ်ိဳး
ျဖစ္ထြန္းသည့္ အသီးမ်ိဳး ျဖစ္ၿပီး မ်ိဳးစိတ္ေပါင္း ေထာင္ႏွင့္ခ်ီ ရိွပါ တယ္။ သရက္ သီးသည္
ေတာင္အာရွႏွင့္ အေရွ႕ေတာင္အာရွ ေဒသမ်ား ျဖစ္သည့္ ျမန္မာ၊ အိႏိၵယ၊ ပါကစၥ တန္၊ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္
အစရိွတဲ့ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ မူလအစ ျဖစ္ထြန္းၿပီး အေမရိကန္ အလယ္ပိုင္း၊ ေတာင္ ပိုင္းႏွင့္
အာေရ ဘီယံ၊ ပင္နီဆူလာ တို႔တြင္လည္း စိုက္ပ်ိဳးၾကပါတယ္။
သရက္သီးမွာပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြကေတာ့
ပ႐ိုတင္း၊ ၀ ဒႆမ ၈၄ ဂရမ္ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ ၂၈ ဂရမ္၊ အဆီ ၀ ဒႆမ ၄၅ ဂရမ္၊ အမွ်င္ ၃ ဂရမ္
ဗီတာမင္ေအ ၆၄၂၅ အိုင္ယူ၊ ဗီတာမင္စီ ၄၅ ဒႆမ ၇ မီလီဂရမ္၊ မဂၢနီစီယမ္ ၁၈ မီလီဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္
၃၀၀ မီလီဂရမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ ၂၀ ဂရမ္နဲ႔ အနည္းလို အာဟာဓာတ္မ်ား ျဖစ္သည့္ မဂၢနိစ္၊
ဆီလီနီယမ္၊ အြန္ယြန္၊ ဆိုဒီယမ္နဲ႔ ေဖာ့ဖရပ္စ္တုိ႔ ပါဝင္ပါတယ္။
သရက္သီးမွာ အလြယ္တကူ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္သည့္
အမွ်င္ဓာတ္ ၄၀ ရာခုိင္ႏႈန္းပါဝင္ၿပီး တစ္ေန႔တစ္လံုး မွန္မွန္စားသံုးေပးမည္ ဆိုပါက ခႏၶာကိုယ္အတြင္း
ျဖစ္ပြားႏိုင္သည့္ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ကင္ဆာေရာဂါ အခ်ိဳ႕ ျဖစ္ပြားစႏိုင္မႈႏွင့္ ေသြးအတြင္းရိွ
ကိုလက္စထေရာ ကိုလည္း က်ဆင္းေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ သ ရက္ သီးဟာ အနံ႔အရသာနဲ႔ ျပည့္စံု႐ံုသာမက
ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓါတ္၊ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္း တုိ႔ ႂကြယ္ ဝတဲ့ အျပင္ အင္ဇိုင္းမ်ား ပါဝင္တဲ့အတြက္
အစာအိမ္မွာ အစာေခ်ဖ်က္ျခင္းကို တစ္စိတ္တစ္ပိုင္း တာဝန္ ယူ ေဆာင္ရြက္ ေပးေနသည့္ အတြက္
အစာစားသံုး ေနစဥ္နဲ႔ အစာစားၿပီးတိုင္း သရက္သီး ကို ေန႔စဥ္ စားသံုး ေပး သင့္ပါတယ္။
သရက္သီးမွာ ကယ္လိုရီနဲ႔ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္
ပါဝင္မႈ မ်ားတဲ့အတြက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးလိုသူမ်ား အတြက္ အေကာင္း ဆံုး ျဖစ္သလို သရက္သီးမွာ
ဖိႏိုလစ္ ကြန္ေပါင္း ပါဝင္တဲ့ အတြက္လည္း အရြယ္ တင္ ႏုပ်ိဳေစ သည့္ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္းမ်ားႏွင့္
ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္မႈကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္တဲ့ အစြမ္း လည္း ပါဝင္ တယ္လု႔ိ ဆိုပါတယ္။
သရက္သီးဟာ သံဓာတ္ ျမင့္မားတဲ့အတြက္
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ အမ်ိဳးသမီး မ်ားႏွင့္ ေသြးအား နည္း ေရာ ဂါ ေဝဒနာရွင္ မ်ားအတြက္ ေကာင္းသလို
အေရျပား ဆဲလ္မ်ားမွာ ေခ်းမ်ား ပိတ္ဆို႔ေနျခင္းကို သရက္သီးက အေကာင္း မြန္ဆံုး ဖယ္ရွားေပးႏိုင္တယ္လို႔လဲ
ဆိုပါတယ္။ သရက္သီးမွာ ဗီတာမင္အီးပါဝင္တဲ့အတြက္ ခႏၶာကိုယ္ အတြင္းရိွ ေဟာ္မုန္း ထုတ္လုပ္မႈ စနစ္ကို
ေကာင္းမြန္စြာ အေထာက္ အကူေပးတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
အရည္အေသြးေကာင္းမြန္သည့္ သရက္သီး၏အေရာင္ဟာ
အဝါေရာင္ အနည္းငယ္သာ ပါဝင္ၿပီး မွည့္သည့္ အခါ အနံ႔အလြန္ ေမႊးတဲ့အတြက္ စားသံုးရာမွာလည္း
အရသာရိွၿပီး က်န္းမာ ေရးနဲ႔လည္း ညီၫႊတ္တဲ့ သရက္ သီးကို စားသံုးၾကဖို႔ ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။
0 comments:
Post a Comment