ကခ်င္
ျပည္နယ္ ေဒသႀကီး၊ မိုးညႇင္းမွ ထြက္ေသာ ငါးေပါက္သီး မ်ားကို ေကာလင္း စည္ပင္ ေစ်းသို႔
မီးရ ထားျဖင့္ သယ္ပို႔ ေရာင္းခ်ၾကသည္။ စည္ပင္ ေစ်းတြင္ ငါးေပါက္ သီးမ်ားကို ခင္းက်င္း
ျပသၿပီး၊ႏို႔ဆီ ဗူးျဖင့္ ခ်င့္တြယ္၍ လည္းေကာင္း၊ ျပည္ေတာင္းျဖင့္ခ်င့္တြယ္၍လည္း ေကာင္း၊လိုသေလာက္ေရာင္းခ်
ေပးသည္။ ႏို႔ဆီဗူး တစ္ဗူး(၂၀၀) က်ပ္၊တစ္ျပည္(၁၅၀၀)က်ပ္ႏႈန္း ေပါက္ေစ်းရွိသည္။
သဘာ၀
အေလ်ာက္သစ္ ေတာရွိ ငါးေပါက္သီး ပင္ႀကီးမ်ား မွငါးေပါက္သီး မ်ားကိုရ ရွိသည္။ ငါးေပါက္သီး၊
ငါးေပါက္ဆံ၊ ငါး ေပါက္သီးယိုမုန္႔မ်ဳိးစံုကိုလုပ္ငန္း ရွင္မ်ားက ျပဳလုပ္ေရာင္းခ်ၾက
သည္။မိုးညႇင္း ငါးေပါက္ သီး ယိုကို မႏၱေလး၊ရန္ကုန္၊ ေနျပည္ေတာ္သို႔ တုိင္တင္ပို႔ေနၾကသည္။
ငါးေပါက္
သီးတြင္ အဆံငါး ခုတြင္ အဆီအႏွစ္ျပည့္၀ေသာ ငါးဆံကို၊အမ်ဳိးသမီးမ်ား၏ဆံညႇပ္ ျဖင့္ထုတ္၍
စားၾကသည္။ ႂကြင္း က်န္ေသာ ငါးေပါက္သီးအခြံကို ေနလွန္း၍မီးဖိုတြင္ ထင္းမီးအျဖစ္ အသံုးျပဳၾကသည္။
ငါးေပါက္သီး ေပၚခ်ိန္ရာသီ တြင္ ငါးေပါက္သီးပင္ေတာသို႔ သြားေရာက္၍ေကာက္ယူစုေဆာင္း ၾကၿပီး၊ ေစ်းကြက္၌ ေရာင္းခ်ၾကရာ မိသားစုအပို၀င္ေငြအကြက္အဆင္ ေျပေသာလုပ္ငန္းတစ္ခုျဖစ္သည္။
ငါးေပါက္ သီး ပင္မွာအပင္ သက္တမ္း(၁၅)ႏွစ္ေက်ာ္မွ အသီး အားေကာင္းသည္။သို႔ရာတြင္ ထင္းရွာၾက သူမ်ား က ငါးေပါက္ သီးပင္ႀကီးမ်ားကိုခုတ္၍ ထင္း အျဖစ္ေရာင္းခ်ျခင္း၊အသံုးျပဳျခင္း တို႔ေၾကာင့္ ငါးေပါက္ သီးပင္မ်ား မ်ဳိးသုဥ္း မည္ကိုပင္ ေဒသခံမ်ားမွ စိုးရိမ္ေနၾကသည္။
ကခ်င္ေျမမွ စုန္ဆင္းလာ ေသာ ငါးေပါက္သီးမွအဆံသည္ အာဟာရအျဖစ္ေပးစြမ္းႏုိင္သကဲ့ သို႔၊ ထင္းရွား ပါးမႈကို လည္း တစ္ ဖက္တစ္လမ္းကထိန္းသိမ္းေပးေန သျဖင့္၊ေပါက္သီးပင္မ်ားျပဳစုပ်ဳိး ေထာင္ေရးကို သဘာ၀ ထိန္းသိမ္း ေရးလုပ္ငန္းတစ္ခုအေနျဖင့္ ေျပာင္းေပးေဆာင္ရြက္သင့္ပါၿပီ။
ႏုိင္ငံေတာ္က ၁၉၉၅ခုႏွစ္ကို ““ထင္းအစား၊အျခားေလာင္စာဆီ တီထြင္သံုးစြဲေရးလႈပ္ရွားမႈႏွစ္””အျဖစ္ ျပ႒ာန္းသတ္မွတ္ခဲ့သည္။
ထို႔ေၾကာင့္ ရွားပါးမႈမျဖစ္ ေစရန္၊သဘာ၀ရာသီဥတုကာကြယ္ ထိန္းသိမ္းရန္အတြက္ ထင္းအစား ေလာင္စာ ဆီတီ ထြင္သံုး စြဲရာတြင္ ငါးေပါက္သီးကလည္း တစ္ခန္း က႑ပါ၀င္သင့္ပါေၾကာင္း၊ေဒသခံ ျပည္သူမ်ား အား အသိေပးခ်င္ပါ တယ္။
0 comments:
Post a Comment