ေပက်င္း ေအာက္တုိဘာ ၁ဝ
ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ဖရဲသီးႏွင့္ ပန္းင႐ုတ္
ကဲ့သို႔ေသာ အသီးမ်ားတြင္ ပါဝင္သည့္ Lycopene အမည္ရွိ အနီေရာင္ ဓာတု ပစၥည္း တစ္မ်ဳိးသည္
ေလသင္တုန္း ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ အႏၲရာယ္ကို ေလ်ာ့က် ေစႏုိင္သည္ဟု ဖင္ လန္ ႏုိင္ငံမွ သုေတ
သီမ်ား၏ ေျပာၾကား ခ်က္အရ သိရသည္။
သုေတသီ မ်ားသည္ လူေပါင္း ၁ဝ၃၁ ဦး၏
ေသြးအတြင္း၌ Lycopene ပမာဏ ပါဝင္မႈ အနည္း အမ်ား အေပၚ မူတည္ကာ အုပ္စု ေလးစု ခြဲ၍ ေလ့လာ
ခဲ့ၾကသည္။ ယင္းကဲ့သို႔ ေလ့လာ ခဲ့ရာတြင္ ေတြ႕ရွိရေသာ အေျဖ မ်ားအရ ေသြးအတြင္း၌ Lycopeneပမာဏ
ပါဝင္မႈ မ်ားသည့္ အုပ္စု အတြင္း၌ ေလသင္ တုန္း ေရာဂါ ျဖစ္ပြား မႈႏႈန္း အနည္းငယ္သာ ေတြ႕ရွိခဲ့ၿပီး
Lycope ne ေသြးတြင္း ပမာဏ ပါဝင္မႈ နည္းပါး သူ အုပ္စုတြင္ ေလသင္ တုန္းေရာဂါ
ျဖစ္ပြားမႈ ပိုမို မ်ားျပား ေၾကာင္းကို ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကသည္။
Lycopene သည္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်
ေစၿပီး ေသြးခဲျခင္းကို ကာကြယ္ ေပးႏုိင္သည့္ antioxidant တစ္ မ်ဳိး အျဖစ္ အသံုးျပဳ ႏုိင္ေၾကာင္း
ဖင္လန္ အေရွ႕ပိုင္း တကၠသိုလ္မွ ေဒါက္တာ ဂြၽန္နီကာပီက ေျပာၾကား သည္။
အခ်ဳပ္အားျဖင့္ ဆုိရေသာ္ အသီးအႏွံႏွင့္
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားမ်ားစားသံုး သူမ်ားတြင္ ေလသင္ တုန္း ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ပိုမို နည္းပါးသည္ဟု
သိရသည္။
0 comments:
Post a Comment