ေအာက္တိုဘာလမွာ အရသာရွိၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ သစ္သီးဝလံ အမ်ားစုကို ေဝေဝဆာဆာ ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒီရာသီမွာ ေတြ႕ရတဲ့ သစ္သီးဝလံေတြ အနက္ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစ ၿပီး အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ေအာက္ပါ သစ္သီး သံုးမ်ိဳးအေၾကာင္းကို ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
ပန္းသီး
ကိုလက္စထေရာ က်ေစျခင္း
ပန္းသီးတစ္လံုးမွာ ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ၉၅ ကယ္လိုရီခန္႔နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ ေလးဂ ရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။ ပန္းသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ပက္တင္က ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ျဖစ္ ၿပီး ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့ က်ေစကာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အေကာင္းဆံုး က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး ရရွိဖို႔ ပန္း သီးစားရင္ အခြံကိုပါ စားသင့္ပါတယ္။ ပန္းသီးမွာ ပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္က အစာစား ရာမွာ စိတ္ေက်နပ္မႈ ျပည့္ဝေစပါတယ္။
ကင္ဆာတြန္းလွန္ႏိုင္ျခင္း
တျခား စားသင့္တဲ့ သစ္သီးက ေတာက္ပတဲ့ လိေမၼာ္ေရာင္ ေရႊဖ႐ံုသီးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရႊဖ႐ံုသီးမွာ ေရာဂါကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ၊ ဗီတာမင္စီနဲ႔႔ ဗီတာမင္အီး တုိ႔ပါ၀င္ပါတယ္။ ေရႊဖရံု သီးကို လိေမၼာ္ရင့္ေရာင္ ျဖစ္ေစတဲ့ ကာ႐ို တီးႏြိဳက္ဟာ ကင္ဆာလို ေရာဂါေဝဒနာ ေတြကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိေစပါတယ္။ ေရႊဖ႐ံုသီးမွာ ဖိုင္တိုႏ်ဴးထရီးရန္႔ ႏွစ္မ်ိဳး ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေရႊဖ႐ံုယို ဒါမွမဟုတ္ စြပ္ျပဳတ္လုပ္ၿပီး စားႏိုင္ပါတယ္။ ေရႊဖ႐ံု ေစ့မွာ ႏွလံုးအက်ိဳးျပဳ အဆီဓာတ္၊ ဇင့္ (သြပ္)၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္အီး၊ မဂၢ နီဆီယမ္နဲ႔ သံဓာတ္တို႔ ပါဝင္ပါတယ္။ ဟင္းရြက္သုပ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ စြပ္ျပဳတ္ေတြထဲ မွာ ေရႊဖ႐ံုေစ့ကို ျဖဴးၿပီး စားႏိုင္ပါတယ္။ ေရႊဖ႐ံုေစ့ကို ေရခဲေသတၲာထဲ ထည့္ၿပီး သိမ္းထားရင္ အာနိသင္ကို ထိန္းထားႏိုင္ ပါတယ္။
သစ္ေတာ္သီး
အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဂုဏ္သတၲိရွိျခင္း
ေအာက္တိုဘာလမွာ အရည္ရႊမ္း ၿပီး ခ်ိဳၿမိန္တဲ့ သစ္ေတာ္သီးေတြကို အမ်ား အျပား ေတြ႕ရပါတယ္။ သစ္ေတာ္သီးမွာ ေၾကးနီ၊ ဗီတာမင္စီတို႔ ပါဝင္တဲ့အတြက္ ခႏၶာကိုယ္ကို ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေၾကာင့္ ထိ ခိုက္မႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါ တယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အာနိသင္ အျပည့္အဝ ရရွိေစဖို႔ သစ္ေတာ္သီး မွည့္ ခ်ိန္မွာ စားပါ။ သစ္ေတာ္သီးမွာ အမွ်င္ ဓာတ္ပါဝင္တာေၾကာင့္ အူမႀကီးနဲ႔ ႏွလံုး ေသြးေၾကာက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္။
ၾကယ္စင္
0 comments:
Post a Comment