Monday, March 03, 2014

ေလးဘက္နာ ေရာဂါႏွင့္ ေဂါက္ေရာဂါ (လုံး၀) မတူပါ

Posted by drmyochit Monday, March 03, 2014, under | No comments



လူအမ်ားစု ေရာေထြး ေနတတ္သည့္ ေလးဘက္နာ ေရာဂါ (Rheumatic fever) ႏွင့္ ေဂါက္ေရာဂါ (Gout) အေၾကာင္း အနည္းအက်ဥ္း ရွင္းျပလိုပါသည္။

ထိုေရာဂါႏွစ္ခုမွာ အဆစ္အျမစ္ကိုက္ခဲျခင္း (joint pain) တူညီေသာ္ျငားလည္း ေရာဂါျဖစ္ေပၚရျခင္း အေျခခံ အေၾကာင္း တရားခ်င္း လုံး၀ တူညီမႈ မရွိသလို ကုသမႈသည္လည္း ကြဲျပားပါသည္။

ေလးဘက္နာေရာဂါ (Rheumatic fever)

ေလးဘက္နာ ေရာဂါသည္ Streptococcus ဟုေခၚသည့္ ဘက္တီရီးယား ပိုးေၾကာင့္ ျဖစ္ရေသာ ေရာဂါ ျဖစ္ပါသည္။ ကေလးအသက္ ၆ႏွစ္မွ ၁၅ႏွစ္အတြင္းတြင္ ၎ပိုးေၾကာင့္ လည္ေခ်ာင္း ခဏခဏ နာျခင္းမွ ဆက္၍ ေလးဘက္နာ ေရာဂါ ျဖစ္ေပၚ ႏိုင္ပါသည္။ ထုိေရာဂါေၾကာင့္ အဓိက ထိခိုက္ႏိုင္ေသာ အဂၤါမ်ားမွာ အဆစ္ႏွင့္ ႏွလုံးတို႔ ျဖစ္ပါသည္။ ေရာဂါ လကၡဏာ မ်ားကေတာ့ ကိုယ္လက္ ကိုက္ခဲျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္ ေရာင္ျခင္း၊ အဖ်ားတက္ျခင္းႏွင့္ နွာေခါင္းေသြးယိုျခင္း တို႔ျဖစ္ပါသည္။ ေလးဘက္နာ ေရာဂါ ရွိမရွိကို ASO test ( Antistreptolysin O ) စစ္ျခင္းျဖင့္ သိႏိုင္ပါသည္။ Normal ASO test range သည္ ၂၀၀ ျဖစ္ပါသည္။ ထုိထက္မ်ားပါက ေရာဂါရွိသည္ဟု ဆိုႏိုင္ပါသည္။ ေလးဘက္နာ ေရာဂါသည္ ဘက္တီးရီးယား ပိုးေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာေရာဂါ ျဖစ္သည့္ အားေလ်ာ္စြာ ၎ကို ပိုးသတ္ေဆး (antibiotics မ်ား) ႏွင့္ ကုသေလ့ ရွိပါသည္။ ရုတ္တရက္ ဆိုးရြားစြာ ျဖစ္ေပၚလာေသာ ေလးဘက္နာ အတြက္ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆး၊ အေရာင္က်ေဆး မ်ားျဖင့္ ကုသတတ္သလို ေရာဂါ ျပန္ျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ရန္လည္း antibiotics ေဆးဆ အနည္းငယ္ကို ႏွစ္ရွည္ ေသာက္ရ တတ္သည္။ ထုိ႔သို႔ မေသာက္ပါက ျပန္ျဖစ္တတ္သည့္ ေရာဂါမ်ိဳး ျဖစ္ပါသည္။

ေဂါက္ေရာဂါ (Gout)

ေဂါက္ေရာဂါ ျဖစ္ရျခင္း အေၾကာင္းမွာ ေသြးထဲတြင္ Uric acid မ်ားေနျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ရပါသည္။ အဆစ္အျမစ္မ်ားတြင္ Uric acid crystal မ်ားအနည္ထိုင္ျခင္းမွ အဆစ္အျမစ္ ကိုက္ခဲ ေစပါသည္။ Uric acid ကိုခႏၶာကိုယ္တြင္းရိွ purine ျပိဳကြဲျခင္းမွ ရရွိပါသည္။ ထိုေၾကာင့္ purine မ်ားေသာ အစားအစာမ်ားကို ေဂါက္ေရာဂါရွင္မ်ား ေရွာင္ရတတ္ပါသည္။ purine မ်ားေသာ အစားအစာအခ်ဳိ႕မွာ ကလီစာမ်ား၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ မိႈ၊ ပဲ ႏွင့္ beer တုိ႔ျဖစ္ပါသည္။ မ်ားေသာ အားျဖင့္ေတာ့ လူၾကီးမ်ားက ေျမေအာက္မွာ ေပါက္ေသာ အစားအစာမ်ားဟု မွတ္ထား တတ္ၾကပါသည္။ ေဂါက္ေရာဂါတြင္ အဆစ္အျမစ္ မ်ားသည္ နီ၊ ပူၿပီး ေရာင္ရမ္းေလ့ ရွိပါသည္။ ကုသမႈ အေနျဖင့္ေတာ့ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးမ်ား၊ steroid မ်ားျဖင့္ ကုသေလ့ ရွိပါသည္။ အစားအစာ အေနႏွင့္ strawberry, cherry, lemonႏွင့္ ငွက္ေပ်ာသီးတို႔သည္ ေဂါက္ေရာဂါ လကၡဏာ အတြက္ အထူး သင့္ေလ်ာ္ပါသည္။

နိဂုံးခ်ဳပ္ အားျဖင့္ ေရာဂါႏွစ္ခုမွာ လကၡဏာျခင္း တူေသာ္လည္း ျဖစ္ေပၚပုံ အေျခခံ အေၾကာင္းအရင္းျခင္း မတူသလို ကုသပုံမွာလည္း ကြဲျပားပါသည္။ အစားအစာ အေနႏွင့္ ေလးဖက္နာတြင္ ေရွာင္ၾကဥ္ရန္ မလိုေသာ္လည္း ေဂါက္ေရာဂါအတြက္ေတာ့ အစား ေရွာင္ျခင္းသည္ ကုသမႈအတြက္ မ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျဖစ္ပါသည္။

Posted by Candy
from-My freedom
Memory never goes away

0 comments:

Post a Comment

Tags

Labels

ေနာက္ဆံုးရ သတင္းမ်ား

Blog Archive

Blog Archive

ဆက္သြယ္ေပးပို႕ရန္

drmyochit72@gmail.com သို႕ ဆက္သြယ္ေပးပို႕ႏိုင္ပါသည္

ရွာေဖြရန္