Tuesday, June 03, 2014

စြန္႔ပစ္ေလ့ရွိေသာ စားစရာအစိတ္အပိုင္းမ်ား က်န္းမာေရးအတြက္အက်ိဳးရွိ

Posted by drmyochit Tuesday, June 03, 2014, under | No comments

ပန္းေဂၚဖီစိမ္းအရြက္ႏွင့္ ၾကက္သြန္နီအခြံကဲ့သို႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္ သစ္သီးအစိတ္အပိုင္းမ်ားတြင္ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးရွိေစေသာအရာမ်ားပါဝင္သည္ကို မသိၾကသျဖင့္ မၾကာခဏစြန္႔ပစ္ေလ့ရွိၾကသည္။

ၾကက္သြန္နီအခြံ



ေသြးတိုးျခင္းကိုေလ်ာ့က်ေစႏုိင္ၿပီး ေသြးေၾကာမ်ားအတြင္း ေသြးခဲမႈကို ကာကြယ္ႏုိင္သည့္ ေဆးဖက္ဝင္ျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳး ၾကက္သြန္နီ အခြံမ်ားတြင္ ပါဝင္သည္။ ယင္းေဆးဖက္ဝင္ျဒပ္ေပါင္းမွာ ဓာတ္မတည့္ေသာအစားအေသာက္ႏွင့္ေတြ႕ပါက ဒုကၡေပးတတ္သည့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးထုတ္လုပ္မႈႏွင့္ ထုတ္လႊတ္မႈႏွစ္မ်ိဳးစလံုးကို ထိန္းခ်ဳပ္တားဆီးေပးသည္။ ယင္းေဆးဖက္ဝင္ျဒပ္ေပါင္းမွာ အျခားေသာ ဓာတ္မတည့္မႈမ်ားႏွင့္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ကာကြယ္ႏိုင္သျဖင့္ ပန္းဝတ္မႈန္ေၾကာင့္အဖ်ားေရာဂါခံစားေနရသူမ်ားအတြက္ အသံုးဝင္သည္။

အသားကင္မ်ားကဲ့သို႔ အသားမ်ားကို အပူရွိန္ျပင္းျပင္းသံုး၍ ခ်က္ျပဳတ္စဥ္ ျဖစ္ေပၚသည့္ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္ေသာအရာမ်ား (carcinogen) ပမာဏကို အသားခ်က္ရာတြင္ ၾကက္သြန္နီထည့္ခ်က္ျခင္းျဖင့္ ေလ်ာ့က်ႏုိင္ေၾကာင္း အေထာက္အထားအခ်ိဳ႕ေတြ႕ရွိထားသည္။ ၾကက္သြန္နီ အခြံထည့္ခ်က္ထားေသာအစားအေသာက္ကိုမစားမီ ၾကမ္းတမ္းေသာ ၾကက္သြန္နီခြံမ်ားကို ဖယ္ပစ္ပါ။

ၾကက္သြန္နီအခြံကို ငါး၊ အသားအ႐ိုးျပဳတ္၊ စြပ္ျပဳတ္၊ ျပဳတ္ခ်က္ခ်က္ရာတြင္ ထည့္ခ်က္ႏုိင္ၿပီး မစားမီအခြံကို ဖယ္ရွားပစ္ပါ။

ဖရဲသီးအခြံ (သို႔မဟုတ္) သခြားမသီးအခြံ

ဖရဲသီးအခြံ (သို႔မဟုတ္) သခြားမသီးအခြံမ်ားတြင္ ေသြးေၾကာမ်ားကို က်ယ္ေစႏုိင္ၿပီး ေသြးလည္ပတ္မႈကိုအားေကာင္းေစသည့္ အမိုင္ႏို အက္စစ္ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္သည္။ ဖရဲသီးအခြံ (သို႔မဟုတ္)သခြားမသီးအခြံမ်ားကို လိင္ပိုင္းဆုိင္ရာစြမ္းေဆာင္ႏိုင္မႈ မမွန္ျခင္းႏွင့္ ေသြးအားနည္း ေရာဂါတို႔ကဲ့သို႔ ေရာဂါမ်ားအတြက္ အမ်ိဳးမ်ိဳးအသံုးျပဳႏိုင္သည္။

ဖရဲသီးအခြံ (သို႔မဟုတ္) သခြားမသီးအခြံမွ အသားမ်ားကို ထုတ္ယူကာ ေမႊစက္ႏွင့္ ေရာေမႊၿပီး စားေကာင္းေအာင္ျပင္ဆင္၍ စားသံုးႏုိင္သည္။

ပန္းေဂၚဖီစိမ္းအရြက္


ပန္းေဂၚဖီစိမ္းအရြက္မ်ားတြင္ ဗီတာမင္ေအ ၃၂၀ ရာခုိင္ႏႈန္းႏွင့္ ဗီတာမင္စီ ၁၅၅ ရာခုိင္ႏႈန္းပါဝင္သည္။

ပန္းေဂၚဖီစိမ္းအရြက္မ်ားကို ေဂၚဖီခ်က္ျပဳတ္ေၾကာ္ေလွာ္သကဲ့သို႔ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ႏိုင္သည္။

မုန္ညင္းရြက္ကဲ့သို႔ ဟင္းရြက္စိမ္းအ႐ိုးမ်ားတြင္ ပ႐ိုတိန္းတြင္ပါဝင္ေသာ အမိုင္ႏိုအက္စစ္၊ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ အဆိပ္ေျပေစေသာ ျဒပ္ေပါင္းတုိ႔ပါဝင္သျဖင့္ အရြက္မ်ားကို စားသကဲ့သို႔ခ်က္ျပဳတ္စား သံုးသင့္သည္။ ယင္းအ႐ိုးမ်ားကို မလြင့္ပစ္ဘဲ ထည့္ခ်က္၍စားသံုးႏုိင္သည္။

လိေမၼာ္သီးခြံ

လိေမၼာ္သီးခြံတြင္ ဖိုက္ဘာဓာတ္ႂကြယ္ဝၿပီး အဆိပ္ျပယ္ေစေသာ ျဒပ္ေပါင္းႏွင့္ ဗီတာမင္မ်ားပါဝင္သည္။ လိေမၼာ္သီးခြံမ်ားစားေပးျခင္း ေၾကာင့္ ရင္ပူရင္ဆာျဖစ္ျခင္းႏွင့္ အစာမေၾကျဖစ္ျခင္းကို ေလ်ာ့က်ေစသည္။ လိေမၼာ္သီးခြံတြင္ပါဝင္ေသာ ဗီတာမင္စီက ကိုယ္ခံအားျမင့္တက္ေစႏိုင္ၿပီး အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္းသို႔ ေရာဂါကူးစက္မႈကို ကာကြယ္ႏိုင္သည္။

လိေမၼာ္သီးအခြံ၏ အဆီမ်ားကို ဘက္တီးရီးယားကာကြယ္ႏိုင္ေသာ သန္႔ရွင္းေရးပစၥည္းအျဖစ္လည္း အသံုးျပဳႏုိင္ကာ အင္းဆက္ပိုးမႊားမ်ားကို ေမာင္းႏွင္ရာ၌လည္း အသံုးျပဳႏိုင္သည္။ သြားမ်ားျဖဴေဖြးေစရန္လည္း လိေမၼာ္သီးခြံကို အသံုးျပဳႏုိင္သည္။ လိေမၼာ္သီးအခြံေအာက္ဘက္ရွိ အျဖဴ ေရာင္ေဖာ့သားမ်ားတြင္ သၾကားႏွင့္တူေသာ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးႏွင့္ အျခားဖိုက္ဘာဓာတ္မ်ားပါဝင္သည္။ လိေမၼာ္သီးခြံစားေပးျခင္းျဖင့္ ဆာေလာင္မႈကိုေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ကာ ေလးနာရီအထိ အစာမစားဘဲေနႏိုင္သည္။

ေဖာ့သား၊ အူတိုင္တို႔အပါအဝင္ လိေမၼာ္သီးတစ္လံုးလုံးကို အရသာရွိေအာင္ျပင္ဆင္စားသံုးႏုိင္သည္။

—Ref: Internet

0 comments:

Post a Comment

Tags

Labels

ေနာက္ဆံုးရ သတင္းမ်ား

Blog Archive

Blog Archive

ဆက္သြယ္ေပးပို႕ရန္

drmyochit72@gmail.com သို႕ ဆက္သြယ္ေပးပို႕ႏိုင္ပါသည္

ရွာေဖြရန္