Sunday, September 08, 2013

သစ္သီးႏွင့္ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္က ဆီးခ်ဳိအတြက္ ဆန္႕က်င္ဘက္ အက်ဳိးသက္ေရာက္

Posted by drmyochit Sunday, September 08, 2013, under | No comments


ၿဗိတိန္၊ အေမရိကန္ႏွင့္ စကၤာပူတို႔မွ သုေတသီမ်ား ပူးေပါင္းျပဳလုပ္ေသာ ေလ့လာမႈတြင္ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္မ်ားက ဆီးခ်ိဳ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ျမင့္တက္လာေစေၾကာင္း ေဖာ္ထုတ္ ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။


လတ္ဆတ္ေသာ အသီးအႏွံမ်ားႏွင့္ ၎တို႔ကို အရည္ေဖ်ာ္ထားသည့္ ေဖ်ာ္ရည္မ်ားသည္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါႏွင့္ ပတ္သက္ၿပီး ဆန္႔က်င္ဘက္ သက္ေရာက္တတ္သည့္ အာနိသင္ ရွိေနေၾကာင္း သိရသည္။ သုေတသနျပဳ ရလဒ္မ်ားက လတ္ဆတ္ေသာ သစ္သီးဝလံမ်ား၊ အထူးသျဖင့္ ဘလူးဘယ္ရီ၊ စပ်စ္သီး၊ ပန္းသီး၊ သစ္ေတာ္သီး အစရွိသည္တို႔ကို စားသံုးျခင္းသည္ Type 2 ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္ေၾကာင္း ေဖာ္ထုတ္ ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ သို႔ေသာ္လည္း သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ မ်ားမ်ားေသာက္သည့္အခါ အဆိုပါ ေကာင္းက်ိဳး သက္ေရာက္မႈႏွင့္ ဆန္႔က်င္ဘက္ ရလဒ္မ်ိဳး ထြက္ေပၚလာေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက သတိေပးခဲ့သည္။ ၿဗိတိန္၊ အေမရိကန္ႏွင့္ စကၤာပူတို႔မွ သုေတသီမ်ား ပူးေပါင္းျပဳလုပ္ေသာ ေလ့လာမႈတြင္ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္မ်ားက ဆီးခ်ိဳ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ျမင့္တက္လာေစေၾကာင္း ေဖာ္ထုတ္ ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။

ယခုစစ္တမ္းအတြက္ သူနာျပဳမ်ားႏွင့္ အျခားေသာ ပေရာ္ဖက္ရွင္နယ္ အလြတ္တမ္း သူနာျပဳ (၁၈၇၀၀၀)ေက်ာ္ထံမွ ေဆးမွတ္တမ္းမ်ားကို ေတာင္းယူကာ ေလ့လာခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။ ယင္းေဆးမွတ္တမ္းတြင္ ပါဝင္သူမ်ား၏ တစ္ႏွစ္တာ ေနထုိင္ စားေသာက္မႈ ပံုစံမ်ား၊ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈ အေျခအေန၊ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းႏွင့္ အျခားေသာ လူေနမႈ ဘဝပံုစံမ်ားကို ေလ့လာခဲ့ရာ (၆.၅)ရာခုိင္ႏႈန္းသည္ Type 2ဆီးခ်ိဳ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ျမင့္တက္လာသည္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့ရသည္။ ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ၎တို႔သည္ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္မ်ား ေသာက္သံုးမႈတြင္ သာမန္ထက္ (၂၃) ရာခုိင္ႏႈန္းမွ် ပိုမ်ားေနေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ သို႔ေသာ္လည္း လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ သစ္သီးမ်ား စားသံုးျခင္းကမူ ဆီးခ်ိဳ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ေလ်ာ့နည္းသြားေစေၾကာင္းလည္း ေဖာ္ထုတ္ႏုိင္ခဲ့သည္။

"ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရဲ႕ ေတြ႕ရွိခ်က္က သစ္သီးေတြဟာ ဆီးခ်ိဳ ၿခိမ္းေျခာက္မႈကို ေလ်ာ့နည္းသြားေစေၾကာင္း ခုိင္ခိုင္မာမာ ျပသႏုိင္လာခဲ့ပါတယ္"ဟု ဟားဗက္ေဆးေက်ာင္း၏ ျပည္သူ႔က်န္းမာေရးဌာနမွ လက္ေထာက္ ပေရာ္ဖက္ဆာ ကြီဆန္က ေျပာၾကားခဲ့သည္။ သို႔ေသာ္လည္း တစ္ပတ္လွ်င္ ပ်မ္းမွ် သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ သံုးခြက္မွ် ေသာက္ဆံုးျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ (၂၀)ရာခုိင္ႏႈန္းေက်ာ္ ျမင့္တက္လာျခင္းသည္လည္း သတိထားသင့္သည့္ ေတြ႕ရွိမႈ တစ္ခုအျဖစ္ ကြီက မွတ္ခ်က္ျပဳခဲ့သည္။ "အစာအိမ္ကို ျဖတ္သန္းတဲ့အခါ အရည္က အစိုင္အခဲထက္ ပိုျမန္ဆန္တယ္။ အာဟာရ ျပဳမႈမွာလည္း ဒီသေဘာတရားက တူတူပဲ"ဟု ကြီက ဆိုသည္။ ၎က "ေျပာရရင္ေတာ့ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြက ေသြးေၾကာေလးေတြဆီကို သၾကားဓာတ္ စိမ့္ဝင္ဖို႔က်ေတာ့ ပိုျမန္ၿပီး ပမာဏလည္း မ်ားတယ္။ သစ္သီးတစ္လံုးစာထက္ ပိုမ်ားတဲ့ အင္ဆူလင္နဲ႔ ဂလူးကို႔စ္ကို သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြကေန ရရွိသြားေစတတ္တယ္ေလ"ဟုလည္း ရွင္းျပသြားသည္။

Planet

0 comments:

Post a Comment

Tags

Labels

ေနာက္ဆံုးရ သတင္းမ်ား

Blog Archive

Blog Archive

ဆက္သြယ္ေပးပို႕ရန္

drmyochit72@gmail.com သို႕ ဆက္သြယ္ေပးပို႕ႏိုင္ပါသည္

ရွာေဖြရန္