ေျမထဲပင္လယ္စတိုင္ ခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ အစားအစာမ်ားကို စားသံုးေပးတဲ့ အမ်ိဳးသမီးမ်ားဟာ ရင္ေသြး ငယ္ရႏိုင္ေခ် ျမင့္မားတယ္ဆိုတာကို ေလ့လာမႈတစ္ရပ္မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
အေမရိကန္ႏိုင္ငံ၊ Loyola University Health System မွ အာဟာရေဗဒပညာရွင္မ်ားက ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ ငါးနဲ႔ပဲအမ်ိဳးမိ်ဳး တို႔နဲ႔ ထံုမႊန္းထားတဲ့ ေျမထဲပင္လယ္အစားအစာေတြကို စားသံုးေပးတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ ပဋိသေႏၶရႏိုင္ေခ် ျမင့္မားတယ္လို႔ ထုတ္ေဖာ္ေျပာ ဆိုထားပါတယ္။ ေလ့လာမႈေခါင္းေဆာင္ Brooke Schantz က “က်န္းမာေရး႐ႈေထာင့္အရ အာဟာရ တန္ဖိုး ျမင့္မားၿပီးက်န္းမာေရးနဲ႔ညီၫြတ္တဲ့ ေျမထဲပင္လယ္ အစားအစာေတြဟာ ရင္ေသြးရႏိုင္တဲ့ အခြင့္အလမ္း ကိုသာ မ်ားေစတာ မဟုတ္ပါဘူး။
ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေနစဥ္မွာလည္း စားသံုးေပးမယ္ဆိုရင္ သေႏၶသားရဲ႕ ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈကို ေစာင့္ေရွာက္ေပးႏိုင္ၿပီး ေနာက္ဆက္တြဲ ျပႆနာေတြကေန ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္”လို႔ ေျပာၾကားထားပါတယ္။
ေျမထဲပင္လယ္ အစားအစာေတြမွာ မပါမျဖစ္ပါ၀င္တဲ့ သံလြင္ဆီဟာ အမ်ိဳးသမီးေတြ ကိုယ္၀န္ရႏိုင္ေခ်ကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကိုယ္၀န္ရယူလိုတဲ့ အမ်ိဳးသမီးဟာ ျပည့္၀ဆီပါ၀င္တဲ့ အစားအစာေတြကို ေရွာင္က်ဥ္ရမွာ ျဖစ္ၿပီး အသားကရတဲ့ ပ႐ိုတင္းထက္စာရင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကရတဲ့ ပ႐ိုတင္းကို စားသံုးေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီေလ့လာမႈမွာပါ၀င္တဲ့ အာဟာရေဗဒပညာရွင္မ်ားကေတာ့ ကိုယ္၀န္ရယူလိုတဲ့ အမ်ိဳးသမီးမ်ားကို တို႔ဖူး၊ ပဲျပား၊ ပဲေတာင့္ရွည္နဲ႔ အေစ့အဆန္ေတြကို ပိုမိုစားသံုးေပးဖို႔ တိုက္တြန္းထားပါတယ္။
Brooke Schantzuက “ကိုယ္၀န္ေအာင္ျမင္စြာရယူႏုိင္ဖို႔ အိမ္ေထာင္ဖက္အမ်ိဳးသားမ်ားရဲ႕ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကလည္း က်န္းမာေရးနဲ႔ညီၫြတ္တဲ့ အတိုင္းအတာအတြင္းမွာ ရွိဖို႔လိုအပ္ၿပီး အ၀လြန္ေနျခင္းမရွိရပါဘူး။ အ၀လြန္ျခင္းဟာ သုက္ေကာင္မ်ားရဲ႕ အရည္အေသြးကို ထိန္းခ်ဳပ္တဲ့ က်ားေဟာ္မုန္းေတြ ကိုထိခိုက္မႈရွိေစလို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္”လို႔ ရွင္းျပထားပါတယ္။
သက္ႏွင္း
0 comments:
Post a Comment