Monday, February 18, 2013

လူတိုင္းအတြက္ အခ်ဳိမႈန္႔ အႏၱရာယ္

Posted by drmyochit Monday, February 18, 2013, under | No comments

လူအမ်ား အခ်ိဳမႈန္႔ ပါဝင္ေသာ အစားအေသာက္ မ်ားစားၿပီး အခ်ိဳမႈန္႔၏ ဆိုးက်ိဳးမ်ားကို ခံစား ဖူးၾကမည္ ထင္ပါ သည္။ ၄င္းဆိုး က်ိဳးမ်ားတြင္ ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ မူးေဝျခင္း၊ ပ်ိဳ႕အန္ျခင္း၊ ရင္က်ပ္ျခင္း (အထူးသျဖင့္ ရင္က်ပ္ အခံရွိေသာ လူမ်ားတြင္)၊ ရင္ဘတ္ ေအာင့္ျခင္း၊ ႏံုးခ်ည့္ျခင္း၊ မ်က္ႏွာႏွင့္ ဦးေခါင္းပိုင္းတြင္ ကုပ္ပိုး၌ ပူေလာင္ျခင္း၊ ထံုက်ဥ္ျခင္း၊ ေသြးတိုး ျခင္းႏွင့္ အခ်ိဳ႕တြင္ ေသြးေပါင္က်ျခင္း (ႏွလံုးခုန္ မမွန္၍)မ်ား ပါဝင္ေၾကာင္း သုေတသန ျပဳခ်က္ မ်ားအရ သိရွိၿပီး ျဖစ္ပါသည္။ ၄င္းဆိုးက်ိဳးမ်ားသည္ တစ္ခါတစ္ရံ အခ်ိဳ႕လူမ်ားတြင္ အလြန္ ဆိုးရြားႏိုင္ၿပီး အသက္ ေသဆံုးသည္ အထိ ျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း သိရွိၿပီး ျဖစ္ပါသည္။

သို႔အတြက္ ေၾကာင့္လည္း အခ်ိဳ႕ေသာ စားေသာက္ဆိုင္ မ်ားႏွင့္ အစားအစာ ထုတ္လုပ္သူ မ်ားသည္ အခ်ိဳမႈန္႔အစား သဘာဝ ဟင္းခတ္ မႈန္႔မ်ားကို ေျပာင္းလဲ သံုးစြဲ ၾကေသာ္လည္း စားေသာက္ဆိုင္ အမ်ားစုႏွင့္ အစားအစာ ထုတ္လုပ္သူ အမ်ားစုတို႔သည္ အရသာ ပိုေကာင္းၿပီး စြဲမက္ ေစေသာ အႏၱရာယ္ မ်ားသည့္ အခ်ိဳမႈန္႔ သို႔မဟုတ္ အခ်ိဳမႈန္႔ ပါဝင္ေသာ အျခား နာမည္ႏွင့္ ဟင္းခတ္ ပစၥည္းမ်ားကို အသံုးျပဳ၍ လူအမ်ားကို လွည့္စားကာ အသံုးျပဳေန ၾကဆဲ ျဖစ္ပါသည္။ အခ်ိဳမႈန္႔၏ ဆိုးက်ိဳးမ်ားကို လူအမ်ား ခံစားရမႈ မ်ားလည္း တစ္ဦးႏွင့္တစ္ဦး ကြာျခား လွေပသည္။ အခ်ိဳ႕သည္ စားၿပီး မၾကာမီပင္ ခံစားရၿပီး အခ်ိဳ႕မွာ နာရီေပါင္း မ်ားစြာၾကာမွ ခံစားရ ေပသည္။ အခ်ိဳ႕တြင္ ျပင္းထန္ၿပီး အခ်ိဳ႕တြင္ မဆိုသေလာက္သာ ခံစားရ သျဖင့္ အခ်ိဳမႈန္႔ေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ဆိုးက်ိဳးမ်ားဟု သိရွိရန္ ခက္ခဲမည္ ျဖစ္သည္။

အမ်ားဆံုး သိရွိမွုမွာ တရုတ္ စားေသာက္ဆုိင္မွ အျပန္တြင္ ေရငတ္ျခင္း၊ ေသြးလန္႔ျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ မူးေ၀ ေအာ့အန္ျခင္း တုိ႔သာ ျဖစ္ပါသည္။ အမွန္မွာ အခ်ဳိမုန္႔သည္ တရုတ္ စားေသာက္ဆုိင္မွ အစားအေသာက္ မ်ားတြင္သာ ပါဝင္ျခင္း မဟုတ္ဘဲ လူအမ်ား စားသံုး ေနေသာ အသင့္ ျပင္ဆင္ၿပီး အစာမ်ား (Fast Food), (Prepared Foods) ၊ စည္သြတ္ဘူးမ်ား (Canned Food) စေသာ စားေသာက္ ဖြယ္ရာ မ်ိဳးစံုတြင္ အခ်ိဳမႈန္႔ ဟူ၍ တစ္မ်ိဳး၊ အျခားအမည္ မ်ားသံုး၍ တစ္မ်ိဳး လူအမ်ားအား လွည့္စား၍ ပါဝင္ေနသည္ကို ေတြ႕ရွိ ရေပသည္။ အခ်ဳိမွုန္႔သည္ အျခားဟင္းခတ္မွုန္႔ အသြင္ျဖင့္ လူအမ်ား မသိရွိေအာင္ ပါ၀င္ေနနိုင္သည္။ ဥပမာ အသားမွုန္႔မ်ား (ၾကက္သား၊ ၀က္သား၊ အမဲဟင္းခတ္မွုန္႔မ်ား)၊ ပဲငံျပာရည္မ်ား (Soy Sauce)၊ တေဆး (Yeast and Yeast extracts)၊ မုေယာစပါး (Malt)၊ နို႔ၾကက္ တက္ရည္ (Whey) အစရွိေသာ ဟင္းခတ္မွုန္႔ ဟင္းခတ္အမည္ ေျမာက္မ်ားစြာတြင္ ပါ၀င္ေနျပီး ဆုိးက်ဳိး မ်ားကို သက္ေရာက္ ေစႏိုင္ပါသည္။ သို႔ေၾကာင့္လည္း အခ်ိဳမႈန္႔ပါဝင္ပတ္ သက္ေနေသာ အစား အစာမ်ားသည္ လြန္စြာ မ်ားျပားလွကာ စားေသာက္ဆိုင္အ မ်ားစုမွ အစားအစာ၊ လူအမ်ား အသင့္စား သံုးရန္ျပင္ဆင္ၿပီး အစားအစာ (Ready Made, Fast Food) Prepared Foodsမ်ား၊ ေက်ာင္းႏွင့္ လမ္းဆံု လမ္းမေပၚတြင္ ေရာင္းေသာ အစားအစာႏွင့္ အဆိုးရြား ဆံုးမွာ ေမြးစ ကေလးငယ္ မ်ားအား တိုက္ေကြ်း ရန္ ေရာင္းခ်ေနေသာ Infant Formula မ်ားတြင္ ပါဝင္ေနျခင္းမ်ားပင္ျဖစ္ပါသည္။

ဤဟင္းခတ္မႈန္႔ မ်ား၏ ဆိုးက်ိဳးမ်ား Dr John Olney ႏွင့္ Dr Russel Blaylock တို႔ႏွစ္ဦးက စနစ္တက် ေလ့လာမႈမ်ားျပဳလုပ္ခဲ့ၿပီး Dr Blayloch က ဟင္းခတ္မႈန္႔(အခ်ိဳမႈန္႔)မ်ားကို Exitotoxins လံႈ႔ေဆာ္ေနေသာအဆိပ္မ်ား၊ The Taste that Kills "အရသာျဖင့္ သတ္ေန ေသာ ပစၥည္းမ်ား" ဟူ၍ ကင္ပြန္းတပ္ၿပီး စာအုပ္တစ္အုပ္ပင္ ထုတ္ေဝခဲ့ပါသည္။ အခ်ိဳမႈန့္၏ ဆိုးက်ိဳးမ်ား အေမရိကန္အစာႏွင့္ ေဆးဝါးမွ အခ်ိဳမႈန္႔ကို ၁၉၅၀ ျပည့္ႏွစ္မွစ၍ ခြင့္ျပဳခဲ့ပါ သည္။ ၄င္းေနာက္ပိုင္းတြင္ ေျမာက္ျမားလွ စြာေသာ ကမၻာအႏွံ႔မွ ပညာရွင္မ်ား၏ သုေတသန ရလဒ္မ်ားက အခ်ိဳမႈန္႔၏ အႏၱရာယ္ကို ေဖာ္ျပခဲ့ပါသည္။ Dr Russel Blaylock က ႏွလံုးခုန္ မမွန္၍ ႐ုတ္ျခည္း ႏွလံုး ရပ္ဆိုင္းျခင္းႏွင့္ အခ်ိဳမႈန္႔မ်ား ဆက္သြယ္မႈ၊ အထူးသျဖင့္ အား ကစားသမား မ်ားတြင္ မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္ လိုအပ္ေနေသာ အခ်ိန္တြင္ အခ်ိဳမႈန္႔၏ လံႈ႔ ေဆာ္မႈေၾကာင့္ ႏွလံုးခုန္မမွန္မႈမ်ား ျဖစ္ေပၚလာႏိုင္ၿပီး ခ်က္ခ်င္း ေသဆံုးသြားႏိုင္ ေၾကာင္း ေရးသား တင္ျပခဲ့သည္။

Pat Robertson မွလည္း ၄င္းဟင္းခတ္မႈန္႔ (အခ်ိဳမႈန္႔)မ်ားကို Silent Killer "အသံတိတ္ သတ္ေနသူမ်ား" ဟူ၍ အမည္ တပ္ထားသည္ကို သတိခ်ပ္ ေစလိုသည္။ အျခား အႏၱရာယ္ တစ္ခုမွာ အဝလြန္ ျခင္းျဖစ္ပါသည္။ အထူးသျဖင့္ အႏၱရာယ္ မ်ားေသာ ဝမ္းဗိုက္တြင္းအဆီကို မ်ားေစ ၿပီး ၄င္းအဆီမ်ားျခင္းႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ား က်ဥ္းေျမာင္းျခင္း ေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါမ်ားႏွင့္ ဆက္စပ္လ်က္ရွိေၾကာင္း၊ ဦးေခါင္းရွိ အာ႐ံုခံမ်ား ပ်က္စီးျခင္း၊ အထူးသျဖင့္ မ်က္စိျမင္လႊာမွ နာဗ့္ Cell မ်ားကို ဆိုးရြားစြာ ထိခိုက္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္၏ အေရးပါေသာ အစိတ္အပိုင္းမွာ ပ်က္စီးေစ၍ ၄င္းမွ ထိန္းခ်ဳပ္ေသာ ႀကီးထြားျခင္း၊ လူပ်ိဳ၊ အပ်ိဳေဖာ္ဝင္ျခင္း ဆိုင္ရာ ေဟာ္မုန္းမ်ားကို ထိန္းခ်ဳပ္ထားေသာ Endocrine glands မ်ား၊ အစာစားလိုစိတ္၊ အိပ္ခ်ိန္ႏွင့္ ႏိႈးထမႈ ဇီဝနာရီႏွင့္ သတိရွိမႈအားလံုးကို ထိခိုက္ ေစၿပီး အဝလြန္ျခင္းအပါအဝင္ ဦးေႏွာက္ အာ႐ံုေၾကာ ေရာဂါမ်ိဳးစံု၊ အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ျခင္းႏွင့္ ပါကင္ဆန္ေရာ ဂါမ်ား ျဖစ္လာ ႏိုင္ေပသည္။ ကေလး သူငယ္ မ်ားတြင္လည္း autism, attention deficit disorder, hyperactivity ေရာဂါမ်ား ျဖစ္လာႏိုင္ေၾကာင္း တိရစာၦန္ စမ္းသပ္မႈ မ်ားတြင္ ေတြ႕ ရွိခဲ့ေပသည္။

လူအမ်ား စားသံုးေသာ အခ်ိဳ႕မႈန္႔သည္ တိရစၦာန္မ်ားတြင္ အသံုးျပဳသည္ထက္ မ်ားစြာနည္း၍ ၄င္းဆိုးက်ိဳးမ်ား မျဖစ္ႏိုင္ဟု ေစာဒက တက္မည္ဆိုက တက္ႏိုင္ေသာ္လည္း လူမ်ားသည္ စမ္းသပ္သည့္ ၾကြက္မ်ားထက္ ငါးဆပို၍ Sensitive ျဖစ္ၿပီး ေန႔စဥ္စားသံုးမႈမွ ျဖစ္ေပၚလာေသာ ေသြးတြင္း ရလဒ္မွာ စမ္းသပ္တိရစာၦန္မ်ား တြင္ ေတြ႕ရွိေသာ ေသြးတြင္း အဆင့္မ်ား ထက္ပင္ ပိုႏိုင္ေၾကာင္း၊ အထူးသျဖင့္ ေမြးခါစကေလး သူငယ္မ်ားသည္ ဦးေႏွာက္ဖြံ႕ ၿဖိဳးဆဲ ကာလျဖစ္၍ ၄င္းကေလး ငယ္မ်ားသည္ လူႀကီးထက္ ေလးဆခံႏိုင္ရည္ ပိုနည္းသျဖင့္ ၄င္းကေလး သူငယ္မ်ား၏ ဥာဏ္အရည္ အေသြး၊ စာေပသင္ၾကား တတ္ေျမာက္မႈ အတြက္ ေရရွည္ ထိခိုက္ ႏိုင္ေၾကာင္းႏွင့္ အသက္အရြယ္ မေရြး အဝလြန္ျခင္းႏွင့္ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါမ်ား ခံစား ရႏိုင္ေၾကာင္း ကမၻာအရပ္ရပ္မွ သိပၸံ ပညာရွင္မ်ားက တင္ျပခဲ့ေပသည္။ အျခား အႏၱရာယ္ တစ္ခုမွာ ယင္းဟင္းခတ္မွုန္႔ (အခ်ဳိမွုန္႔) ကို ကင္ဆာ ေရာဂါ၏ ေျမၾသဇာ ဟူ၍လည္း ကင္ပြန္းတပ္ ႏိုင္ေၾကာင္း မ်ားစြာေသာ သိပၸံပညာရွင္ မ်ားက သက္ေသ ျပခဲ့ပါသည္။

ဆိုခဲ့ၿပီးေသာ ဆိုးက်ိဳးမ်ားမွာ လူအားလံုးတြင္ မျဖစ္ျခင္း၊ ျဖစ္ေသာ ဆိုးက်ိဳး မ်ား၏ ပမာဏႏွင့္ အခ်ိန္ ကြာျခားမႈသည္ တစ္ဦးႏွင့္တစ္ဦး ကြာျခား မႈရွိျခင္း၊ ေဆးလိပ္ႏွင့္ လူသားတို႔၏ က်န္းမာေရး ထိခိုက္ မႈကို ေဆာင္ရြက္စဥ္ ကကဲ့သို႔ပင္ ေနာက္မွ ႀကိဳးကိုင္ေသာ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား၊ ဓနရွင္ မ်ား၏ ေပါက္ေရာက္မႈ၊ ႀကိဳးကိုင္ႏိုင္မႈႏွင့္ ဖံုးကြယ္ထားႏိုင္ျခင္းတို႔၏ အရွိန္ေၾကာင့္ပင္ ယေန႔ထိတိုင္ လူသားမ်ားသည္ အခ်ိဳမႈန္႔ႏွင့္ ၄င္း၏အႏၱရာယ္ ဆိုးက်ိဳးမ်ားကို ဆက္လက္ရင္ဆိုင္ေနရေၾကာင္း တင္ျပ လိုက္ရပါသည္။ အခ်ဳပ္ဆိုေသာ္ အခ်ဳိမွုန္႔သည္ နာမည္အသြင္အမ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ စားေကာင္း ေသာက္ဖြယ္မ်ား၊ ကေလးအာဟာရမ်ားတြင္ ပါ၀င္ေနႏိုင္ျပီး လူတုိ႔၏က်န္းမာေရးကို ဆုိးရြားစြာ ထိခိုက္ေစႏိုင္ေၾကာင္း အထူးသျဖင့္ ေခါင္းတစ္ျခမ္း ကိုက္ျခင္း ေ၀ဒနာ (Migraine) ၊ အ၀လြန္ျခင္းႏွင့္ ေနာက္ဆက္တြဲ ျပႆာနာ မ်ား၊ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးတုိး၊ ႏွလံုး၊ ေလျဖတ္ျခင္းမ်ား၊ ေသြးတုိ႔းေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ႏွလံုး ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါ၊ ႏွလံုးခုန္ မမွန္ေရာဂါ၊ ပါကင္ဆန္ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြား ေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရွိၾကျပီး ေရွာင္ရွား နိုင္ၾကေစရန္ ေစတနာ ေကာင္းျဖင့္ အသိေပး လိုက္ရပါသည္။

ေဒါက္တာပိုင္စိုး

ျမ၀တီ

0 comments:

Post a Comment

Tags

Labels

ေနာက္ဆံုးရ သတင္းမ်ား

Blog Archive

Blog Archive

ဆက္သြယ္ေပးပို႕ရန္

drmyochit72@gmail.com သို႕ ဆက္သြယ္ေပးပို႕ႏိုင္ပါသည္

ရွာေဖြရန္