Friday, February 22, 2013

သဘာဝအတိုင္း အစိမ္းစားျခင္းျဖင့္ က်န္းမာ ႏုပ်ိဳေစမည့္ အစားအစာမ်ား

Posted by drmyochit Friday, February 22, 2013, under | No comments


ခ်က္ျပဳတ္ ျခင္းဟာ အစားအစာ ထဲမွာ ပါတဲ့ တခ်ိဳ႕ အာဟာရ ဓာတ္ေတြကို ဆံုး႐ႈံး ေစတာေၾကာင့္ အစိမ္းစားရင္ အစားအစာ ထဲမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳ ဓာတ္ေတြကို ပိုမို ရရွိ ေစပါတယ္။

ဒါေပမဲ့ အစားအစာတုိင္း ကိုေတာ့ အစိမ္းစားလို႔ မရပါဘူး။ အသား၊ ငါးလိုမ်ိဳး အစာေတြ မွာေတာ့ ေရာဂါပိုးေတြ ပါဝင္တဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ ေသခ်ာ က်က္ေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ ၿပီးမွ စားသင့္ ပါတယ္။


ဒါေပမဲ့ ေအာက္ပါအစာ ေတြကိုေတာ့ အစိမ္းစားေပးရင္ သင့္ကို က်န္းမာ ႏုပ်ိဳ ေစႏုိင္ပါတယ္။

-ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ ဂုဏ္သတၱိ (Antioxidant) ရွိတဲ့ အစာေတြဟာ အိုမင္းမႈကို ျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္တိုး ပစၥည္း (Free Radical) ေတြကို ဖယ္ရွား ေပးတဲ့ အတြက္ အစိမ္းစား သင့္ပါတယ္။ မုန္လာဥနီ၊ သံပရာသီး၊ ဂရိတ္ဖ႐ုသီး ေတြမွာ Anti-oxidant ေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး အေကာင္းဆံုး အာနိသင္ကို ရဖို႔ ေန႔စဥ္ အစိမ္းစား ေပးသင့္ပါတယ္။

-ဆာလ္ဖာ ပါဝင္တဲ့ အစိမ္းစား ႏုိင္တဲ့ အစားအစာ ေတြဟာ သင့္အေရျပား၊ ဆံပင္၊ လက္သည္း ေျခသည္းနဲ႔ အဆစ္ေတြကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပး ႏုိင္ပါတယ္။ ကၫြတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ င႐ုတ္သီးေတာင့္အနီ၊ ဖ႐ုံေစ့ စတဲ့ အစားအစာ ေတြမွာ ဆာလ္ဖာ ပါဝင္ပါတယ္။

-Phytochemical ေတြ ပါဝင္တဲ့ မုန္လာဥနီ၊ ဘယ္ရီသီး၊ တ႐ုတ္နံနံ၊ ပန္းေဂၚဖီပြင့္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ င႐ုတ္ေကာင္း ေတြကိုလည္း အစိမ္းစားႏုိင္ၿပီး သင့္ကို က်န္းမာႏုပ်ိဳ ေစႏုိင္ ပါတယ္။

-ေက်ာက္ပြင့္လိုမ်ိဳး ပင္လယ္ထြက္ အရြက္ေတြကို အစိမ္းစားျခင္းဟာ သင့္ခႏၶာ ကိုယ္ထဲမွာ ရွိတဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။

-အစြမ္းထက္ Anti-oxidant ျဖစ္တဲ့ Coenzyme Q 10 ဟာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ဆဲလ္ အားလံုးမွာ ရွိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အသက္ႀကီး လာတာနဲ႔ အမွ် ေလ်ာ့နည္း လာပါ တယ္။ ေျမပဲနဲ႔ ပန္းေဂၚဖီ စိမ္းကို အစိမ္းစားျခင္းဟာ ဟန္ခ်က္ ထိန္းႏုိင္ေစၿပီး အိုမင္းမႈ ျဖစ္စဥ္ ေတြကို ေလ်ာ့ပါး သက္သာ ေစပါတယ္။

အစိမ္းစားမယ့္ အစားအစာ ေတြကို မစားခင္ ေရစင္စင္ ေဆးပါ။ အေကာင္းဆံုး ကေတာ့ ဘံုပိုင္က စီးက်ေနတဲ့ ေရေအာက္မွာ မိနစ္ အနည္းငယ္ ပြတ္တိုက္ရင္း ေဆးေၾကာေပးပါ။

Ref: Good Health

0 comments:

Post a Comment

Tags

Labels

ေနာက္ဆံုးရ သတင္းမ်ား

Blog Archive

Blog Archive

ဆက္သြယ္ေပးပို႕ရန္

drmyochit72@gmail.com သို႕ ဆက္သြယ္ေပးပို႕ႏိုင္ပါသည္

ရွာေဖြရန္