From
:hot news
ကခ်င္
ျပည္နယ္ ေဒသႀကီး၊ မိုးညႇင္းမွ ထြက္ေသာ ငါးေပါက္သီး မ်ားကို ေကာလင္း စည္ပင္
ေစ်းသို႔ မီးရထား ျဖင့္သယ္ပို႔ ေရာင္းခ်ၾက သည္။ စည္ပင္ ေစ်းတြင္ ငါးေပါက္
သီးမ်ားကို ခင္းက်င္း ျပသၿပီး၊ ႏို႔ဆီ ဗူးျဖင့္ခ်င့္ တြယ္၍ လည္းေကာင္း၊
ျပည္ေတာင္း ျဖင့္ခ်င့္ တြယ္၍ လည္းေကာင္း၊ လိုသေလာက္ ေရာင္းခ် ေပးသည္။ ႏို႔ဆီဗူး တစ္ဗူး(၂၀၀)
က်ပ္၊ တစ္ျပည္ (၁၅၀၀)က်ပ္ႏႈန္း ေပါက္ေစ်း ရွိသည္။
သဘာ၀ အေလ်ာက္သစ္ ေတာရွိ ငါးေပါက္သီး ပင္ႀကီးမ်ားမွ ငါးေပါက္သီး မ်ားကို ရရွိသည္။ ငါးေပါက္သီး၊ ငါးေပါက္ဆံ၊ ငါးေပါက္သီး ယို မုန္႔မ်ဳိးစံု ကိုလုပ္ငန္း ရွင္မ်ားက ျပဳလုပ္ ေရာင္းခ်ၾက သည္။ မိုးညႇင္း ငါးေပါက္သီး ယိုကို မႏၱေလး၊ ရန္ကုန္၊ ေနျပည္ ေတာ္သို႔တုိင္ တင္ပို႔ေနၾကသည္။
ငါးေပါက္သီးတြင္ အဆံငါး ခုတြင္ အဆီ အႏွစ္ ျပည့္၀ေသာ ငါးဆံကို၊ အမ်ဳိးသမီး မ်ား၏ဆံညႇပ္ ျဖင့္ထုတ္၍ စားၾကသည္။ ႂကြင္း က်န္ေသာ ငါးေပါက္သီး အခြံကို ေနလွန္း၍ မီးဖိုတြင္ ထင္းမီး အျဖစ္ အသံုးျပဳၾက သည္။
သဘာ၀ အေလ်ာက္သစ္ ေတာရွိ ငါးေပါက္သီး ပင္ႀကီးမ်ားမွ ငါးေပါက္သီး မ်ားကို ရရွိသည္။ ငါးေပါက္သီး၊ ငါးေပါက္ဆံ၊ ငါးေပါက္သီး ယို မုန္႔မ်ဳိးစံု ကိုလုပ္ငန္း ရွင္မ်ားက ျပဳလုပ္ ေရာင္းခ်ၾက သည္။ မိုးညႇင္း ငါးေပါက္သီး ယိုကို မႏၱေလး၊ ရန္ကုန္၊ ေနျပည္ ေတာ္သို႔တုိင္ တင္ပို႔ေနၾကသည္။
ငါးေပါက္သီးတြင္ အဆံငါး ခုတြင္ အဆီ အႏွစ္ ျပည့္၀ေသာ ငါးဆံကို၊ အမ်ဳိးသမီး မ်ား၏ဆံညႇပ္ ျဖင့္ထုတ္၍ စားၾကသည္။ ႂကြင္း က်န္ေသာ ငါးေပါက္သီး အခြံကို ေနလွန္း၍ မီးဖိုတြင္ ထင္းမီး အျဖစ္ အသံုးျပဳၾက သည္။
ငါးေပါက္သီးေပၚခ်ိန္ရာသီ
တြင္ ငါးေပါက္သီးပင္ေတာသို႔ သြားေရာက္၍ေကာက္ယူစုေဆာင္း ၾကၿပီး၊ ေစ်း ကြက္၌ ေရာင္းခ်ၾကရာ
မိသားစု အပို ၀င္ေငြ အကြက္ အဆင္ ေျပေသာ လုပ္ငန္း တစ္ခုျဖစ္သည္။
ငါးေပါက္သီး ပင္မွာအပင္ သက္တမ္း (၁၅)ႏွစ္ ေက်ာ္မွ အသီး အားေကာင္းသည္။ သို႔ရာတြင္ ထင္းရွာၾက သူမ်ားက ငါးေပါက္ သီးပင္ႀကီး မ်ားကိုခုတ္၍ ထင္း အျဖစ္ ေရာင္းခ်ျခင္း၊ အသံုးျပဳျခင္း တို႔ေၾကာင့္ ငါးေပါက္ သီးပင္မ်ား မ်ဳိးသုဥ္း မည္ကိုပင္ ေဒသခံမ်ားမွ စိုးရိမ္ ေနၾကသည္။ ကခ်င္ေျမမွ စုန္ဆင္းလာ ေသာ ငါးေပါက္သီး မွအဆံသည္ အာဟာရ အျဖစ္ ေပးစြမ္း ႏုိင္သကဲ့ သို႔၊ ထင္းရွား ပါးမႈ ကိုလည္း တစ္ ဖက္တစ္ လမ္းက ထိန္းသိမ္း ေပးေန သျဖင့္၊ ေပါက္သီး ပင္မ်ား ျပဳစုပ်ဳိး ေထာင္ေရး ကို သဘာ၀ ထိန္းသိမ္းေရး လုပ္ငန္း တစ္ခု အေနျဖင့္ ေျပာင္းေပး ေဆာင္ရြက္ သင့္ပါၿပီ။ ႏုိင္ငံေတာ္ က ၁၉၉၅ခုႏွစ္ကို ““ထင္းအစား၊ အျခား ေလာင္စာဆီ တီထြင္ သံုးစြဲေရး လႈပ္ရွားမႈႏွစ္”” အျဖစ္ ျပ႒ာန္း သတ္မွတ္ခဲ့သည္။
ထို႔ေၾကာင့္ ရွားပါးမႈမျဖစ္ ေစရန္၊ သဘာ၀ ရာသီ ဥတု ကာကြယ္ ထိန္းသိမ္းရန္ အတြက္ ထင္း အစား ေလာင္စာဆီ တီထြင္ သံုးစြဲ ရာတြင္ ငါးေပါက္ သီးကလည္း တစ္ခန္း က႑ ပါ၀င္ သင့္ပါ ေၾကာင္း၊ ေဒသခံ ျပည္သူ မ်ားအား အသိေပးခ်င္ပါ တယ္။
ငါးေပါက္သီး ပင္မွာအပင္ သက္တမ္း (၁၅)ႏွစ္ ေက်ာ္မွ အသီး အားေကာင္းသည္။ သို႔ရာတြင္ ထင္းရွာၾက သူမ်ားက ငါးေပါက္ သီးပင္ႀကီး မ်ားကိုခုတ္၍ ထင္း အျဖစ္ ေရာင္းခ်ျခင္း၊ အသံုးျပဳျခင္း တို႔ေၾကာင့္ ငါးေပါက္ သီးပင္မ်ား မ်ဳိးသုဥ္း မည္ကိုပင္ ေဒသခံမ်ားမွ စိုးရိမ္ ေနၾကသည္။ ကခ်င္ေျမမွ စုန္ဆင္းလာ ေသာ ငါးေပါက္သီး မွအဆံသည္ အာဟာရ အျဖစ္ ေပးစြမ္း ႏုိင္သကဲ့ သို႔၊ ထင္းရွား ပါးမႈ ကိုလည္း တစ္ ဖက္တစ္ လမ္းက ထိန္းသိမ္း ေပးေန သျဖင့္၊ ေပါက္သီး ပင္မ်ား ျပဳစုပ်ဳိး ေထာင္ေရး ကို သဘာ၀ ထိန္းသိမ္းေရး လုပ္ငန္း တစ္ခု အေနျဖင့္ ေျပာင္းေပး ေဆာင္ရြက္ သင့္ပါၿပီ။ ႏုိင္ငံေတာ္ က ၁၉၉၅ခုႏွစ္ကို ““ထင္းအစား၊ အျခား ေလာင္စာဆီ တီထြင္ သံုးစြဲေရး လႈပ္ရွားမႈႏွစ္”” အျဖစ္ ျပ႒ာန္း သတ္မွတ္ခဲ့သည္။
ထို႔ေၾကာင့္ ရွားပါးမႈမျဖစ္ ေစရန္၊ သဘာ၀ ရာသီ ဥတု ကာကြယ္ ထိန္းသိမ္းရန္ အတြက္ ထင္း အစား ေလာင္စာဆီ တီထြင္ သံုးစြဲ ရာတြင္ ငါးေပါက္ သီးကလည္း တစ္ခန္း က႑ ပါ၀င္ သင့္ပါ ေၾကာင္း၊ ေဒသခံ ျပည္သူ မ်ားအား အသိေပးခ်င္ပါ တယ္။
0 comments:
Post a Comment