စားသံုးရန္မသင့္တဲ့ဆီေတြ ျမန္မာနိုင္ငံအတြင္းကို လုံး၀အ၀င္မခံပါဘူးလို့ က်န္းမာေရး၀န္ၾကီးဌာန အဆင့္ျမင့္အရာ႐ွိၾကီးတဦးက ဒီဗြီဘီကို ေျပာပါတယ္။
ျပည္ပကေန ၀င္ေရာက္တဲ့ စားအုန္းဆီကို အားထားေနရတဲ့ ျမန္မာျပည္ေဈးကြက္မွာ ဆီအေရာအေနွာေတြ ပါ၀င္ေနမႈနဲ့ ပတ္သက္လို့ ေမးျမန္းရာမွာ က်န္းမာေရး၀န္ၾကီးဌာန အစား အေသာက္နဲ့ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရး ဌာန (အက္ဖ္ဒီေအ) ညြန္ၾကားေရးမႉး ေဒါက္တာထြန္းေဇာ္က ေျဖဆိုခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။
“စားသံုးရန္ မသင့္ဘူးဆိုတဲ့ကတည္းကိုက က်ေနာ္တို့က အဲဒါကို လံုး၀ ခြင့္မျပုတာပဲ။ တင္သြင္းဖို့ကိုလည္း လံုး၀ လက္မခံဘူး။ တင္သြင္းလာလို့ ဆိပ္ကမ္းေရာက္တဲ့ဟာက သတ္မွတ္တဲ့ အရည္အသြင္းမျပည့္မီဘူး ဆိုရင္လည္း က်ေနာ္တို့က ဆိပ္ကမ္းကေန ထုတ္ယူခြင့္ ေပးမယ့္ အေကာက္အခြန္တို့လို စီးပြားကူးသန္း ၀န္ၾကီးဌာနရဲ့ စမ္းသပ္မႈနဲ့ စစ္ေဆးေရး လုပ္ငန္းတို့လို ဒါဟာ စားသံုးဖို့မသင့္ပါဘူး၊ ထုတ္ယူခြင့္မျပုနိုင္ပါ ဘူးလို့ ေျပာထားတဲ့အတြက္ အဲဒီဆီေတြက ေဈးကြက္ထဲကို မေရာက္ဘူး။ ျမန္မာနိုင္ငံကို မ၀င္ဘူးလို့ မေျပာလိုဘူး။ ၀င္ရင္လည္း က်ေနာ္တို့က ခြင့္မျပုဘူး။ အမ်ားျပည္သူလက္ထဲကို မေရာက္ဘူး။”
ကမာၻ့အဆင္းရဲဆုံးနိုင္ငံတခုျဖစ္တဲ့ ျမန္မာနိုင္ငံမွာ ေဒသတြင္း အိမ္နီးခ်င္းနိုင္ငံေတြနဲ့ နိႈင္းယွဥ္ရင္ စားသံုးဆီစားေသာက္မႈ အတိုင္းအဆဟာ ပိုမိုသလို အရည္အေသြးမျပည့္တဲ့ စားသံုးဆီေတြ ၀င္ေရာက္မႈကို အစိုးရဘက္က နိုင္နိုင္နင္းနင္း ထိန္းခ်ဳပ္နိုင္ျခင္းမ႐ွိတာ နွစ္နဲ့ခ်ီ ၾကာျမင့္ေနတာ ျဖစ္ပါတယ္။
စားသံုးဆီစားသုံးမႈရဲ့ ေနာက္ဆက္တြဲေရာဂါေတြနဲ့ ပတ္သက္လို့လည္း ပညာ႐ွင္ေတြက စားအုန္းဆီ စားသုံးမႈကို ေလ်ာ့ခ်ဖို့ သတိေပးေနပါတယ္။
စားသံုးရန္မသင့္တဲ့ဆီေတြနဲ့ ပတ္သက္လို့ ေျပာဆိုရာမွာ ထင္႐ွားတဲ့ ျမန္မာနိုင္ငံ စားသုံးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းရဲ့ ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခိုင္က ေဈးကြက္အတြင္းက စားသံုးဆီေတြနဲ့ ပတ္သက္လို့ သူ ေလ့လာထား ခ်က္ကို ခုလိုေျပာပါတယ္။
“ထင္သြင္းတာကို က်ေနာ္တို့က မပိတ္ပင္ပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ စားသံုးလို့ရတဲ့အဆင့္ စီးပြားကူးသန္းက သတ္မွတ္ထားတဲ့ ၈ ဒီဂရီ စင္ဒီဂရိတ္ထက္ မနွိမ့္တဲ့ အဆင့္မ်ဳိးျဖစ္ရမယ္။ အခု အမ်ားစုက ဘယ္သူေတြ သြင္းလဲေတာ့ မသိဘူး အနၱရာယ္႐ွိတဲ့ စားသံုးဆီေတြျဖစ္ေနပါတယ္။”
စားသံုးဆီအေရာအေနွာေတြ ေဈးကြက္မွာ ႐ွိတယ္ဆိုေပမယ့္ ျမန္မာေတြရဲ့ ဆီစားသုံးမႈ ကေတာ့ ေဈးနႈန္းအရ တြက္ေျခကိုက္မႈအေပၚ တြက္ခ်က္ျပီး အနၱရာယ္႐ွိမွန္း သိေပမယ့္ စားေသာက္ေနၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။
ျမန္မာနိုင္ငံ စားေသာက္ကုန္ ထုတ္လုပ္တင္ပို့ ေရာင္းခ်သူမ်ားအသင္း ဗဟိုေကာ္မတီ၀င္ ဦးစိုးထြန္း ကေတာ့ ေဈးကြက္အတြင္း စားသုံးဆီေတြ အေရာအေနွာပါေနတာဟာ တင္သြင္းသူေရာ၊ ခြင့္ျပုသူေရာ လိုက္နာသင့္တဲ့ နိုင္ငံတကာစံနႈန္းေတြကို ခ်ိုးေဖာက္ေနလို့ ျဖစ္ပါတယ္လို့ ေျပာပါတယ္။
“စားသံုးဆီနဲ့ ပတ္သက္လို့ အရည္အေသြး ျပည့္၀တယ္၊ မျပည့္၀ဘူးဆိုတဲ့ ကိစၥက နိုင္ငံတကာမွာ ဆီအဆင့္ အတန္းက ႐ွိျပီးသား။ လိုက္နာမယ္ဆိုရင္ စားသံုးရန္ သင့္ေတာ္တဲ့ က်န္းမာေရးနဲ့ ညီညြွႊတ္တဲ့ ဆီလို့ သတ္မွတ္လို့ရတယ္။ တင္သြင္းတဲ့သူေတြေကာ စစ္ေဆးတဲ့ သူေတြေကာ အားလံုးသည္ ဆီအဆင့္ အတန္းကို နားလည္မယ္ လိုက္နာမယ္ ေစတနာထားျပီး အလုပ္လုပ္မယ္ဆိုရင္ အရည္အေသြးမျပည့္တဲ့ဆီ ၀င္လာစရာ အေၾကာင္းမ႐ွိဘူး။ သြင္းတဲ့ လူေတြက လုပ္ထံုးလုပ္နည္းနဲ့ စည္းမ်ဥ္းစည္းကမ္းေတြကို လုိက္နာဖို့လိုတယ္။ မလိုက္နာနိုင္ပဲနဲ့ သြင္းေနတယ္ဆိုရင္ ျပင္းထန္စြာ သတိေပးတာတို့ ေငြဒဏ္ေထာင္ ဒဏ္ေပးမယ္ဆိုရင္ ဒါမ်ဳိးေတြ ျဖစ္လာမွာ မဟုတ္ဘူး။ ”
ျမန္မာနိုင္ငံမွာ ၁ နွစ္ကို စားသံုးဆီတန္ခ်ိန္ ၆ သိန္း လိုအပ္ေနတဲ့အတြက္ ျပည္ပမွ စားအုန္းဆီ တင္သြင္းေနရျပီး ျပည္တြင္း စားသံုးဆီထုတ္လုပ္မႈက တနိုင္ငံလံုးစားသံုးမႈရဲ့ ၁၀ ရာခိုင္နႈန္းေလာက္သာ ထုတ္လုပ္နိုင္ေသးပါတယ္။
စားအုန္းဆီ အေရာအေနွာနဲ့ အနၱရာယ္ကို စာနယ္ဇင္းေလာကနဲ့ မီဒီယာေလာကမွာ က်ယ္က်ယ္ျပန့္ျပန့္ ေရးသားေဖာ္ျပေနေပမယ့္ စားအုန္းဆီအေရာအေနွာ နွိမ္နင္းေရးကို သက္ဆိုင္ရာ ထိထိေရာက္ေရာက္ ကိုင္တြယ္ျခင္းေတာ့ မ႐ွိေသးပါဘူး။
by မ်ဳိးေဇာ္လင္း (ဒီဗီြဘီ)
0 comments:
Post a Comment